keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Vielä vähän Sormustinkukka-asiaa :)

Aikaisemmin jo kerroin muutamasta taimesta, jotka tekivätkin kellon muotoisia kukkia. Erikoista niissä on vielä se, että niissä aukeaa se ylimmäinen ensin (muut kukat niissä on tavallisia) kun taas normaalissa sormustimessa kukat alkavat aueta alimmaisesta lähtien. Kelloja on  kahdenlaisia, pienempiä joissa on kuin piparkakkureuna ja suurempia, röyhelöhametta muistuttavia. Nuput niissä on pullukoita ja niin on myös siemenkota joka niihin kehittyy. Muutama olen tallentanut ja kylvän ne johonkin erikseen, katsotaan siirtyykö mutaatio siemenissä, vai onko se vain *kellokuumetta*, niinkuin Jaska epäili. :D


Niin ihania kuin Sormustinkukat ovatkin, tässä vaiheessa kesää ne eivät kovin viehättäviä enää ole. Kahden metrin korkeudessa keikkuu muutama kukka ja siemenistä painavat varret sojottavat kuka minnekin. Niinkuin monet perennat kukkivat uudelleen jos ne leikkaa kukinnan jälkeen, kukkivat nämä myös. Tosi nopsasti lehtien tyvestä lähtee pienet kukkavarret kasvuun ja niihin tulee viisi-kuusi kukkaa. Kannattaa siis leikata varret lyhyiksi (sitten kun siement on osittain jo kypsyneet ja kylväytyneet) ja kukittaa ne toiseen kertaan. Penkistä tulee siisti ja kukkia enemmän. :)

4 kommenttia:

 1. Saman olen havainnut siitä leikkaamisesta. Onko sulla muuten ollut lähiaikoina sellaisia mutaatiokukkia niissä sormustinkukissa? Mulla oli viime kesänä ja nyt oli yksi sellainen kello jossa oli ainakin kolme kelloa kasvanut yhteen. Aika villin näköinen ilmestys. Se ei ollut yhtään sormustimen näköinen vaan sellainen huiskinhaiskin -malli. Tyhmä kun en tajunnut ottaa siitä kuvaa.
  Uusia alkuja on tulossa taas valtavat määrät.
  Pyyhitään hikeä ja nautitaan.
  T:Kaisa

  VastaaPoista
 2. Kaisa :) Juuri tänä kesänä on ollut niitä mutaatiokukkia. Yksi oli myös Ukonkellossa.

  VastaaPoista
 3. Hauskaa, jos mutaatio siirtyy seuraavaan sukupolveen. Kukat ovat todella veikeän näköisiä.
  Minun yksi pitkänhuiskea sormustinkukka kasvatti sivuvarret ilman mitään leikkauksiakin.

  VastaaPoista
 4. Meillä oli mutaatiokukkia viime kesänä varjoliljoissa useampi. Nyt kaikki olivat ihan normaaleja ; )
  Sormustinkukalla en tuollaista olekkaan aiemmin nähnyt...

  VastaaPoista