lauantai 31. heinäkuuta 2010

♥ Mäkimeirami ♥

Mäkimeirami on tuoksuva, hurmaava yrtti joka sopii vaikka mihin. Eikä sitä voi moittia ulkonäkönsäkään puolesta, sillä se sopisi vaikkapa kukkapenkkiin ellei olisi niin ärhäkkä siementämään ja leviämään. (meillä sitä on kyllä yhdessä kukkapenkissäkin) Perhosista tykkääville suosittelen tätä ihan ykkösenä.
Oman taimeni ostin jo monta vuotta sitten ruokakaupan vihanneshyllystä. Itsekseen se on sitten valinnut/vallannut uusia ja taas uusia kasvupaikkoja pitkin puutarhaa. :)


Yrttitarhan sivuilla on siitä tämmöistä tietoa:
http://www.yrttitarha.com/

Mäkimeirami on monivuotinen punertavakukkainen (joskus valkokukkainen) pystyvartinen ruoho, joka Suomessa kasvaa villinä maan lounaisosissa kalkkiperäisillä alueilla. Se tiputtaa siemenensä hangelle, mistä ne leviävät tuulen mukana uusille kasvupaikoille. Samalla ne naarmuttuvat jään ja lumen pintaa vasten, jolloin itämiskyky paranee. Muualla päin maailmaa mäkimeiramia tavataan luontaisena lauhkealta vyöhykkeeltä Euroopassa ja Aasiassa. Eteläinen mäkimeirami on voimakkaamman makuista kuin Suomessa kasvava. Mäkimeiramista on olemassa useita aromiltaan ja ulkonäöltään poikkeavia alalajeja. Oreganona Suomeen tuotu mauste sisältää yleensä hieman mäkimeiramia, vaikka koostuukin pääasiassa lajin Origanum onites hienonnetuista kukista. Nykyisin mäkimeiramia viljellään mauste- ja rohtokasvina, mutta suuri osa käytetystä yrtistä saadaankin edelleenkin luonnosta. Mäkimeirami sekoitetaan monesti maustemeiramiin (Origanum majorana), joka ulkonäöltään on vaatimattomampi mutta maultaan voimakkaampi kuin mäkimeiramin. Suvun nimi Origanum tulee kreikan kielen sanoista "oros" ja "ganos", jotka tarkoittavat vuorten kaunistusta. Lajinimi vulgaris tarkoittaa yleistä.

Mäkimeirami sopisi hyvin viljeltäväksi puutarhassa sekä koristeellisuutensa että hyödynnettävyytensä vuoksi. Sen kukinta-aika on pitkä, ja kukat houkuttelevat puutarhaan runsaasti kimalaisia, mehiläisiä ja perhosia (mm. neitoperhosia). Kotimaiset kannat talvehtivat hyvin ainakin Keski-Suomen korkeudelle asti, jos kasvualusta on tarpeeksi hiekkapitoinen ja talvella lunta on riittävästi. Mäkimeirami sopii myös vaikkapa amppelikasviksi tai parvekelaatikkoon; lattialaatikossa kasvatettuna se voi hyvin suojattuna menestyä talvenkin yli. Se on kaunis myös maljakossa ja kuivakukkana.
Mäkimeiramia on pidetty taikakasvina, joka on antanut suojan niin noitia kuin paholaistakin vastaan.

*Päivän Pelargonia-kuva*
Pelargonium 'Angeleyes', Enkelinsilmä pelargonia

4 kommenttia:

 1. Mäkimeirami on kerrassaan ihana perhos- ja kimalaiskasvi !
  Meilläkin se löytyy sieltä täältä kukkapenkeistä ja kukkaniityltä. Osan kitken pois, mutta osan jätän : )
  Ihania nuo pelakuusi !

  VastaaPoista
 2. Meilläkin kukkii mäkimeirami, kimalaisia siinä pörräämässä. Olisi pitänyt kuivattaa talveksi pizzamausteeksi, mutta en raasinut leikellä, antaa kukkia vaan.

  VastaaPoista
 3. Mäkimeirami valtaa meillä myös kukkapenkkejä. Täynnä ovat kimalaisia tänä vuonna.Kyllä kukkapenkeissäkin on mukava kasvattaa yrttejä pernennojen kaverina.

  VastaaPoista
 4. Meille teki kimalaiset seinän väliin, meiramipehkon viereen pesän. :))))

  VastaaPoista