perjantai 19. maaliskuuta 2010

Kaikenlaisia keväitä :)


Vuonna 2007 maaliskuun 20. päivä näytti puutarha ja lähitienoo tältä. Tänään lunta on lähes metri ja kinokset talon sivustoilla 1-2 metrin korkuiset. Viime yönä sitä tulla turahti melkein 15-20cm lisää. :)

Viime keväänä kylvin ensimmäiset siemenet (herneenversoja ei oteta huomioon) 16.3, tänä vuonna tein sen tänään. Samettiruusut ja Sitruunabasilika on siis laatikoissaan odottelemassa itämistä.
Tällä hetkellä sulan maan tuoksu ja ensimmäiset leskenlehdet tuntuvat vielä kovin kaukaisilta. Räystäiltä tippuu kyllä vesi kokoajan ja aurinko pilkistelee pikkuruisista rakosista pilvien välistä.

Toissa aamuna hämmästyin kun kuuden aikaan menin pihalle ja mustarastas lauloi täyttä kurkkua pihatuomessa. Pakkasta oli 23 astetta ja laulu kuullosti varsin eksoottiselta niissä olosuhteissa, sillä sitä olen tottunut kuuntelemaan lämpinä kevätaamuina paljon myöhemmin. Ilokseni meidän nurkilla mustarastaita on aika paljon ja niiden laulu.. joka alkaa jo varhain aamuyöstä... on minusta ihanaakin ihanampaa. Kun palasin kotiin vietyäni lapsen aikaisin bussille, oli laulavainen rastas saanut kaverin vierelleen. Siinä ne kyyhöttivät vierekkäin oksalla ja hissukseen huikkasivat tui, tui, tii...


Mustarastaasta Wikipedia (josta myös alla olevat kuvat) kertoo näin:

Elinympäristö
Alun perin harvahkojen metsien asukki on viimeisen sadan vuoden aikana tullut yhä lähemmäs ihmistä puistoihin ja omakotialueille. Pesii lähes kaikenlaisissa metsissä, myös varttuneissa taimikoissa. Runsain on lehdoissa ja rehevissä metsissä, missä on runsaasti pensaskerrosta. Mustarastas on yleistynyt koko Euroopassa myös kaupunkialueille ja talojen suojaisiin pihoihin. Saattaa pesiä jopa kaupunkiasuntojen parvekkeilla, jos niitä ei häiritä.


Lisääntyminen
Kuppimainen, kuivista ruohoista rakennettu pesä matalalla pensaassa, nuoressa kuusessa, kivellä, halkopinossa, rakennuksessa jne. Mustarastas voi pesiä 3 kertaa kesässä. Ensimmäisen pesueen muninta alkaa Etelä-Suomessa huhtikuussa. Naaras munii tavallisesti 4 tai 5 vihertävää, pilkullista munaa, joita se hautoo noin 2 viikkoa, ja poikaset lähtevät pesästä kaksiviikkoisina. Emot (vain koiras?) hoitavat niitä vielä 2–3 viikkoa.


Ravinto
Kaikkiruokainen: madot, nilviäiset, hyönteiset, marjat, hedelmät, siemenet, ruoantähteet. Talviruokintaan Suomessa ovat kuivatut omenaviipaleet parhaita.

2 kommenttia:

 1. Eikös se niin menekin, ettei ole vuoden veljiä keskenään :)

  Täällä Porin seudullakin satoi eilen jalkarättejä, mutta plussalla ollaan, joten toivoa on. Aurinkokin pilkistää.

  Meillä ei vielä mustarastaita ole näkynyt. Viime keväänä hämmennystä ja tarkkaa bongailua pihassa aiheutti yksi lopulta sitten mustarastaaksi tunnistettu yksilö. Oli aika veikeän värinen veijari, sillä oli nimittäin orassin/ruosteenpunainen rinta ja muuten se oli ruskeanharmaa. Erittäin arka ja aamuvirkku.

  VastaaPoista
 2. Juu menee ja hyvä niin. :)

  Vähän mie ihmettelen mustarastaasi väritystä. Naaras on kyllä vaaleampi mutta että ihan ruosteenpunainen olisi rinta... oletko varma ettei se ollut leppälintu tai punarinta? :)))

  VastaaPoista