maanantai 22. helmikuuta 2010

Kaunis pieni kaupunkini osa 2.Raatihuone, suosikkini tämäkin. Samoin kuin edellinen kirkko, Raatihuone osuu matkan varrelle lähes aina kun kotoa poistun.

Kymenlaakson arkkitehtuurin tietokanta kertoo siitä näin:

Haminan ympyräkaavan keskellä sijaitseva raatihuone on rakennettu vuonna 1798. 
Se liittyy ulkoiselta olemukseltaan 1800-luvulta säilyneiden raatihuoneiden joukkoon. Nykyisen rakennuksen edeltäjät olivat hirsisiä.

Perusosan piirustukset on allekirjoittanut viipurilainen arkkitehti Johan Brocmann. Alkuperäinen barokkityyliä edustava rakennus vaurioitui vuonna 1821 raivonneessa tulipalossa. Tulipalo tuhosi mm. kaupungin kirkkorakennukset. Raatihuoneen säilyneet osat saivat käyttöönsä ensin ruotsalainen ja sitten kreikkalaiskatolinen seurakunta. Tornin huippu muuttui ulkoasultaan ja funktioltaan, kun siihen sijoitettiin kirkonkelloja.Vuonna 1837 seurakunta muutti pois ja raatihuoneen seinät rapattiin ja maalattiin keltaisiksi. Ovet ja ikkunat saivat mustan värin. Vuoden 1840 tulipaloissa rakennus kärsi taas vaurioita. Nykyinen empiretyylinen ulkoasu peräisin 1840-luvulta. Tulipaloissa osittain tuhoutunut torni rakennettiin uudelleen intendenttikonttorissa laadittujen piirustusten pohjalta. Torni on nelikerroksinen ja se maalattiin vaaleankeltaiseksi valkein koristein.

5 kommenttia:

 1. Lumoava tuo alin kuva, jossa puu on valaistu! Ei isommassakaan kuvassa vikaa ole, mutta tämä pienempi on upea!

  VastaaPoista
 2. Ihana sinun kaupunkisi. =)))))
  Ah, kaunista. =)

  VastaaPoista
 3. Kauniita kuvia, kuin tauluja,
  mentiin naimistiin raatihuoneella..

  VastaaPoista
 4. Onhan todella kaunista! olen kyllä kiinnittänyt humiota kaupunkisi kauneuteen siellä vieraillessani, mutta kuvat yllättivät silti. Koko blogisi yllätti, kun en ole aiemmin tainnut vierailla. Puutarhablogit houkuttavat ja koukuttavat. Nyt on juuri se aika, kun kaikki suunnitelmat rymähtävät taas vauhtiin eikä malttaisi millään odottaa maan paljastumista.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille ja tervetuloa Sannille. :)

  VastaaPoista