keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Sinivaleunikko, ´Meconopsis betonicifolia´

Eilen tulivat postissa Sini- ja Keltavaleunikon sekä Keltakaunokin siemenet. Tänään on tarkoitus  laittaa Sinivaleunikon siemenet multaan ja kylmäkäsittelyyn. Onnistumisen maksimoimiseksi laitan eri tavoin, sillä varsin monella tyylillä niitä näkyy idätettävän kun olen lukenut netistä keskusteluja aiheesta.
 
Oletko sinä kasvattanut näitä?
Jos olet, niin laita vinkkiä miten olet toiminut ja kuinka onnistuit. Kiitos!


Kuva lainattu TÄÄLTÄ.
 
Viherpeukaloiden (olisin tilannut taimiakin, mutta ne oli jo loppuunmyytyjä) sivulla kuvataan sitä näin:

Upea perenna, jonka suosio perustuu suuriin taivaansinisiin, hieman nuokkuviin kukkiin. Sinivaleunikko istutetaan suojaiselle kasvupaikalle puolivarjoon tai varjoon happamaan, vettäläpäisevään ja savensekaiseen maahan. Se kasvaa 60-100 cm korkeaksi. Kukinnot puhkeavat pitkien varsien päähän heinä-elokuussa. Hyvin viihtyessään sinivaleunikko kylväytyy itsestään. Talvenkestoltaan arka, joten suojataan talveksi.

 
Kuva lainattu, 
 
 
Kukkiva Niitty (josta siemenet tilattu) kuvaa sitä näin:
 
Keltavaleunikko, Meconopsis cambrica

Monivuotinen, helppo ja melko kestävä perenna aurinkoisille tai puolivarjoisille paikoille. Vaatii hiekkapitoisen, tuoreutta pidättävän kasvualustan. Kohopenkki tai viettävä rinne, johon vesi ei jää talveksi. Kukinta-aika kesä-heinäkuussa. Vähälumisilla alueilla havusuojaus talveksi. Korkeus 30 - 40 cm. Kukkii pitkään kesä-elokuussa. Melko nuori kanta. Kylvö aikaisin keväällä (maalis-huhtikuu) ulos laatikkoon.
 
 
 
 

Keltakaunokki, Centaurea macrocephala

Komea, monivuotinen kaunokki aurinkoiselle paikalle. Lehtevät varret nousevat yli metrin korkeuteen. Viihtyy ravinteikkaassa, mielellään savipitoisessa maassa. Myös leikko- ja kuivakukka. Kukkii heinä- elokuussa. Vanha kanta. Siemenet kylvetään keväällä ulos, itää helposti.
 
 
Kaikki nämä sellaisia joita meillä ei aikaisemmin ole ollut. Saa nähdä miten käy! :)

7 kommenttia:

 1. Tosi kauniita nuo kaikki! Mun sinivaleunikko kesti pari kesää. Paleltui yhtenä talvena, kun ei enää noussut. Taimitarhan myyjä neuvoi sen istuttamaan rinteeseen tai vähän koholle.

  VastaaPoista
 2. Ajattelinkin tehdä ihan oman kohopenkin näille. :)

  VastaaPoista
 3. Mä myös kylvin just sinivaleunikkoa ekan kerran elämässäni. Mulle on tullut sellainen mielikuva, että olisi jotenkin hankala kasvatettava, mutta ei se nyt voi ylivoimainen olla. Mainio idea että laitoit siemeniä useammalla eri tavalla, minä hutkaisin pussillisen yhteen astiaan - saapa nähdä miten käy. Onnea matkaan sinisille ihanuuksillesi !

  VastaaPoista
 4. Onnea sinulle myös Pivi. :) Vähän hankala se kyllä on, siksi ajattelinkin etten laita "kaikkia munia samaan koriin". Toivon että edes muutama onnistuisi. Meidän Facebook ryhmässä on Sinivaleunikon kasvatus haaste. Jos kiinnostaa lähteä mukaan, niin laita viestiä. :)

  VastaaPoista
 5. Minäkin ostin sinivaleunikon siemeniä ja olisi tarkoitus ensi kerran kokeilla tuota kaunista kukkaa. Mielenkiinnolla seuraan kaikkia hyviä vinkkejä ja kokemuksia.

  VastaaPoista
 6. Eräänä vuonna kylvin sinivaleunikon siemenet ja ne itivät hyvin ilman tuota kylmäkäsittelyäkin mutta sitten en saanut niitä pidettyä hengissä kesään saakka. Nyt mulla on kukkinut jo muutaman vuoden yksi valmiina taimena ostettu, se kasvaa havujen alla joten paikka taitaa olla sattumalta sopiva :)
  Kuukausi takaperin laitoin itämään valkoista Royal Wedding unikkoa ja se ei noussut ollenkaan joten kaivoin ne nyt hankeen, saas nähdä kuinka käy..

  VastaaPoista
 7. Sain ystävältä viime syksynä (itse kasvatettu)sinivaleunikonsiemeniä paperipussissa. Talven yli ne oli jääkaapissa. Unohdin tavallaan ne sinne. Kuukausi sitten ravistelin siemenet kylvömultaan, kelmua päälle - ajattelin että ei tämä onnistu mutta no kuinkas kävikään. 3 viikon kuluttua millin korkuisia "piikkejä" oli ruukun täydeltä. Nyt muutamassa on jo pari pientä lehteä. Saa nähdä miten jatko oinnistuu. :)

  VastaaPoista