Alppikärhö, joka istutettiin jo ensimmäisenä keväänä eli vuonna 2005, on suorastaan jättiläinen (sen kanssa kasvaa Viinikärhö ja on paljon pienempi). Siitäkin huolimatta että se on kahteen kertaan leikattu ihan alhaalta poikki. Nyt se kasvaa vanhan radiomaston pätkässä, jonka olen maalannut vasaralakalla. Tosin mastosta ei näy kuin ihan pikkuisen alhaalta. Näitä maston osia on meillä vielä lisääkin ja koska kärhöt näyttävät valtaavan aina vain enemmän ja enemmän puutarhaa, jossain vaiheessa perustan oikein Kärhölaakson ja loput mastot pystytetään sinne kärhöilemään. Mutta asiaan....
Poikkeuksellinen kesä on saanut Alppikärhön kasvattamaan uudet kukat. Kuvassa niitä ei ole vielä paljoa, nyt se on ihan sinisenään.
Kärhövauvat :) |
Viime keväänä piti leikata myös Lumikärhö alas kun se näytti niin risukasalta. Pieniä, noin 10senttisiä pätkiä tuli siitä takkuisesta kassasta aikas monta ja tökkäsin ne multaan, muutaman tikun aina ruukkuun.
Kesän mittaan tikuista kasvoi terhakoita pikkutaimia. Nyt niitä mm. kasvaa pihakeittiön ympärillä, joissakin on jopa nuppusia, ja mielenkiinnolla odotan kuinka kauan menee ennenkuin pikkumökki peittyy niihin kokonaan.
Emolumikärhö kasvaa tie puoleisen aidan päällä. Kuvissa näkymät pihalta ja tieltä. Kukinta ihan parhaimmillaan ja kestää lumien tuloon asti. Versot on kasvaneet yhden kesän aikana noin 3m pitkiksi ja kun luikertelevat molempiin suuntiin, niin ovat levinneet jo varsin pitkälle.
(klikkaamalla saat kuvat suuuuuriksi)
Kauniita kollaaseja, vihertäviä, ihania, pidän noista.
VastaaPoistaNaakat on kivoja, pidän niitten naksutuksesta.
Mukavaa, kaunista syksyn ekaa päivää :)
Voi pyhä jysäys sentään miten hurmaavia kärhöjä. En tiennytkään, että pistokkaat lähtevät noin kasvamaan. Tässähän kärhönpurema saa ihan vallan ja tahtoo myös ihania kärhöjä.
VastaaPoistaKärhöt ovat hurmaavia.
VastaaPoistaMahtaa tulla punaisesta pihakeittiöstä upea kun peittyy lumikärhön kukintaan.
Aitakuvat ovat upeita!
Kiitos vaan lumikärhövauvasta!
Kylläpäs sait lumikärhöstä monta suloista vauvaa;)
VastaaPoistaMinäkin tykkään juuri näistä pienikukallisista, ehkäpä juuri siksi, että ehtivät kukkia kunnolla täällä meilläkin.
Innostuneena tänän kesän kärhötuotannosta, luultavasti otan ensi keväänä kaikista emoista oksan tai kaksi ja pätkin ne paloiksi. Kunhan tikkuun tulee yksikin kohta josta lehdet on lähteneen, ns. polvi tai solmu, kuka miksikin sitä nimittää, se kasvattaa siitä juuret aika nopsasti.
VastaaPoista3-5 tikkua ruukkuun ja pian on uusi kasvi valmiina uuteen paikkaan istutettavaksi.
Tokihan sen tikun voi tökkäistä suoraan maahankin, mutta ruukussa on helpompi vahtia ettei pääse kuivahtamaan.
Ja koska mie ainakin kuljettelin niitä pienokaisia milloin aurinkoa ottamaan, sateelta suojaan tai muuten vaan lämpöiseen tai varjopaikkaan, aina tarpeen mukaan, on ne tietenkin oltava ruukuissa. :)))
Jori, en tiennyt minäkään, enkä tiiä mikä sai kokeilemaan. :D
VastaaPoistaIrene, ensi kesänä se jo kukkii sinulle. :)
Kiitos Seija :)
VastaaPoistaPioni, meilläkin on kokeiltu suurikaukkaisia onnistumatta. En osaa niitä hoitaa niinkuin pitäisi, joten olen luovuttanut.
Minäkään en ole tullut edes ajattelleeksi, että noita kärhöjä voisi lisätä pistokkaista !!! Kiitos vinkistä : )
VastaaPoistaHankintalistallani on juuri tuo lumikärhö, sekä viinikärhö ja muutama isokukallinen loisto- ja tarhaviinikärhö. Kunhan saan järjesteltyä niille kaikille omat paikat ; )
Kärhöt ovat niin ihania !
Sari :) Pistokaslisäys on kyllä helppo ja edullinen tapa silloin kun tarvitsee paljon taimia...
VastaaPoistaja vaikka ei tarvitsikaan, tällä tavalla niitä raaskii kyllä laittaa enemmän, kuin jos ne taimistolta hankkisi.
(esimerkiksi omenapuihin kiipeilemään tai ruusujen kaveriksi)
Pari metrisestä oksasta saa jo noin 20 tikkua eli 7-10 pikku ruukullista kärhöjä.
Toinen toistaan ihanampia kollaseja :)
VastaaPoistaKaikkea upeaa löytyy pihaltasi!