sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Tykkää, ei tykkää, tykkää..


... Tuoksuvatukasta siis.
Se tuntuu olevan kasvi, joka jakaa ihmiset tykkääjiin ja ei tykkääjiin.
Minä tykkään. Siirrettiin sitä maalta jo useampi kesä sitten saunan eteen, mutta siinä se vaan jurotti jotenkuten hengissä eikä ollut yhtään kaunis. Kun sen piti siirtyä pois remontin tieltä, tein sille väliaikaispaikan kasvimaan reunaan ja siinä se tykkäsikin olla. Se kasvoi jo varsin korkeaksi (n180cm), mutta viime talvena pupunen leikkasi aidanteen metrin korkeudelta poikki muutamaa oksaa lukuunottamatta. Nyt se on siis kaiken lisäksi vielä tuuheakin ja siinä on paljon suuria kukkia, suurempia kuin koskaan aikaisemmin.
Siirto sillä on edessä jälleen, sillä se varjostaa pientä kasvimaata vähän turhan tehokkaasti. Nyt pitää miettiä paikka josta sen ei enää tarvitse lähteä mihinkään. :)

7 kommenttia:

 1. Meilläkin on tuoksuvatukkaa ja tykkään siitä. Se on kaunis ja istutin muutaman puskan pellon reunaan, tontin rajalle. Kyllähän se leviää, mutta ruohonleikkuuun yhteydessä pikkutaimet leikkautuu pois.
  Joka kevät kaivan muutaman taimen ja istutan muualle tai annan ystäville.Sulla on ihania kuvia pihakukista!

  VastaaPoista
 2. Minäkin tykkään tuoksuvatukasta : ) Se on niin rehevä ja kauniskukkainen...
  Ymmärsin nyt sen muurin merkityksen rhodoille. Minä kun asun sisämaassa, ei aina tule muistaneeksi merituulen voimaa ; )

  VastaaPoista
 3. Tervehdys Tuija!
  Minullakin on tuoksuvatukkaa ja välillä tykkään ja välillä en. Se on etupihalla vähän hassusti...eli tarkoittaa sitä, että kun se kasvaa isoksi, niin se on vähän tiellä, mutta silloin kun se kukkii ja pysyttelee vähän matalampana, niin menettelee. Jotenkin toivoisin, että olisi joku paikka missä se voisi levitä ihan rauhassa, onhan se kuitenkin ihan kaunis kukkiessaan ja tuoksuu hyvälle.
  Itse en ole voinut tehdä postausta nyt juhannuksena vaikka olisin halunnut, jostain syystä en pääse tallentamaan blogiini tältä kotikoneelta mitään. Ärsyttävää...
  Noh, kunhan pääsen töihin, laitan sitten.
  Mukavaa viikon alkua sinulle.

  VastaaPoista
 4. Beautiful!
  Kylla on kaunis kukka puska. Se on niin iso en tyada kuinka se antoi sinun nostaa la laittaa se toiseen paikkaan. Naytaa etta se kylla tykkasi muutosta ja pupun tyasta. Aijateli etta on paras nyt olla kaunia koska ei koskaan tiada mika se kolmas voi olla.
  Toivottavastin teilla on ollut kaunis kevat ja nyt lammin kesa.

  Hyvaa Juhanusta!
  Paljon terveisia Kanadasta!

  Judi

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista :)

  Vaikka Tuoksuvatukka tosiaan leviää kovasti, on se helppo pitää leikkurilla kurissa. Se kestää myös leikkausta hyvin ja sen voi pitää juuri sen kokoisena kuin haluaa. Kukinta ei juurikaan kärsi, vaikka sen leikkaisi alas joka kevät.

  Judi :) kun siirsin sen, laitoin tukikeppejä pienin välein ja sidoin sen hyvin kiinni ettei pääse heilumaan ja juurtuu sillä tavalla nopeasti.
  Lisäksi laitoin vielä hallaharson molemmin puolin tuulensuojaksi, etteivät lehdet haihduta niin kovasti. Paljon vettä ja rakkautta, silleen ne lähtee suuremmatkin taimet siirrosta huolimatta kasvuun.

  VastaaPoista
 6. Tykkään, tykkään! Minullakin on sitä neljässä eri paikassa tontilla. On niin kauniin väriset hennot kukat. Se antaa myös näkösuojaa.
  Tänään kävi aikamoinen surina tuoksuvatukassa kun kävelin ohitse.

  VastaaPoista
 7. Sattumalta itsekin etukäteen olen postannut sivulleni ensi sunnuntaiksi aukeamaan yhden kuvan tuollaisesta pensaasta, vähän samoin ajatuksin. =)

  VastaaPoista