keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Kurpitsojen tarina * Story of my Pumpkings

Jotenkin jäin kiinni nyt tähän aiheeseen kun katselin viimekesäisiä kuvia. Oi mikä ihana kesä! Kaikki kasvoi hyvin ja satoakin tuli enemmän kuin tarpeeksi kaikesta.

Nuistahan se kaikki alkoi. Jo 2007 keväällä tilasin ja kylvin jättikurpitsan siemeniä. Niistä ei tullut juuri mitään. Seuraavana keväänä annoin Pojalle niistä osan ja laitoin loput sellaiseen piiloon, etten niitä enää löytänyt. Viime keväänä ne löysin ja kylvin ja kahta lukuunottamatta kaikki vielä itivätkin.


Taimet kasvoivat hurjaa kyytiä ja tekivät ensimmäisiä nuppujaan jo kuistilla ulos kurkistellessaan.

Pikkukasvihuoneessa ne jatkoivat kasvuaan kunnes viimein hallojen mentyä tein niille vanhan kompostin päälle suojaisan paikan kasvaa.

 Osan taimista kasvatin testausmielessä suurissa ämpäreissä, osan istutin suodatinkankaaseen tekemääni reikään. Ämpärissä kasvaneet rehottivat paremmin mutta kaikki tekivät yhtä hyvin/huonosti hedelmiä.


 Ensi kesää ajatellen muistiin olen laittanut että *enemmän vettä, enemmän ravinteita ja aikaisemmin versot poikki*
Sadonkorjuun aikaan oli ihmeellistä ja ihanaa viimeinkin, monien epäonnistuneiden yritysten jälkeen, kerätä monta kaunista kurpitsaa talteen.Yksi niistä pääsi pikkuisen tyttärentyttären 1-vuotis synttäripöytään koristeeksi. (syksyllä syntynyt niinkuin mammansakin <3 ) ja loput ovat sitten vaihtuvissa koristeluissa seilanneet edestakaisin pöydältä toiselle.
Nyt kurpitsaiseni ovat siis ulkoportailla viimeisessä tehtävässään ennenkuin ne palaavat kompostin kautta Luonnon Suureen Kiertokulkuun.                         Sinne ne luovuttavat loput energioistaan seuraavien taimien ravinnoksi.  Ehkäpä jo ensi vuonna kurpitsoistani kasvaa nimensä mukaisesti Jättiläiskurpitsoja.  Ja jos ei, niin kasvakoon juuri sellaisiksi kuin haluavat. :)

5 kommenttia:

 1. Enpä ole kurpitsoja koskaan kokeillutkaan, paitsi niitä koristekurpitsoja yhtenä kesänä. Mutta laitetaanpa ehkä tänä vuonna ostoslistalle, ovat ihania koristeita;)

  VastaaPoista
 2. Miten olet saanut noin viehkoja asetelmia ! Niin ihanan värikästä tämän supervalkoisen fiiliksen aikaan.
  Paljon lämpimiä terveisiä ja laitetaan kunnolla päälle kun mennään ulos.Yöllä ainakin oli hitsin kylmä.
  Onnea tälle uudelle vuodelle ja katsellaan mitä se tuo tullessaan.
  Kaisa

  VastaaPoista
 3. pioni :)
  Ensi kesänä voitaisiinkin kasvattaa kurpitsoja oikein porukalla!

  Kaisa :)
  Kun viehkoja "tarpeita" on kukka- ja kasvimaat pullollaan, niin eihän miun tarvi kuin kasata ne samalle lautaselle. :))))

  VastaaPoista
 4. Itse koetin kasvattaa jättikurpitsoja, mutta jostain syystä ne eivät edes itäneet. Onneksi kesäkurpitsat osoittautuivat helpommiksi :)
  Ensi kesänä yritän uudelleen, sillä mikään ei voita jättikurpitsa sosekeittoa <3
  Eli vinkkejä jättiläisten kasvattamiseen vastaanotetaan.

  VastaaPoista
 5. Satu :) Meilläkin onnistuivat vasta ensimmäisen kerran viime kesänä. Ei ole miusta neuvojaksi tässä asiassa.
  Sen olen oppinut että paljon aikaisemmin taimet kasvamaan kuin mitä pussien ohjeissa sanotaan, paljon ravinteita ja vettä vielä enemmän. :D

  VastaaPoista