tiistai 1. huhtikuuta 2008

Kaksi vuotias :)
Kukapa uskoisi etä tämä kaunotar on kaksivuotias.. tai oikeastaan kolme.

Istutin 2005 pieniä, itusilmuista kasvuun lähteneitä värililjan alkuja Alppiruusujen keskelle (suojaan etteivät tule tallotuksi) ja niistä on kasvanut parissa kesässä aivan upeita. Kukinta on vasta rodojen jälkeen ja koska tuntuvat hyvin viihtyvän vierihoidossa molemmat en niitä sitten siirtänytkään kukkapenkkiin.
Tarkennusta yllä olevaan. Ei ne pikkuruiset taimet olleet itusilmuista vaan sipulisuomujen kasvattamista pikkuriikkisistä sipuleita.
Itusilmuista olen lisännyt noita Keisarinkruunuja. Nopeaa on niidenkin kasvaminen vaikka ekana kesänä vauvalijassa on vain yksi lehti.
Kopioin tähän vielä viherpihasta ohjeen värililjojen lisäyksestä.
"Värililjat ovat jalostettuja lajikkeita, joita voi lisätä vain kasvullisesti jakamalla. Jakaminen on oikeastaan pistokasmonistusta, sillä sipuleista irrotetut sipulisuomut juurrutetaan pistokkaina.
Homma on parasta tehdä silloin, kun kasvi on parhaassa kasvuvoimassaan eli juuri ennen kukintaa tai heti sen jälkeen. Sipuleita ei tarvitse nostaa ylös, vaan maata kaivetaan sipuliin asti. Sipulista irrotetaan varovasti ulompia suomuja, kerrallaan niistä voi ottaa noin puolet. Samasta liljasta voi ottaa lisää suomuja lisäystä varten jo parin vuoden päästä.
Sipulisuomut pistetään riveihin hiekan ja turpeen seokseen laatikkoon. Pistokkaiden laatikoiden, hiekan ja turpeen on oltava puhtaita. Laatikoita pidetään varjoisessa paikassa lasin tai muovin alla. Sipulisuomut juurtuvat parhaiten kasvihuoneessa tai lavassa. Ne mätänevät helposti, jos niitä kastelee liikaa.
Suomujen tyvelle muodostuu melko pian 1–3 pikkusipulia. Kun niissä on juuria, ne koulitaan laatikoihin ja istutetaan myöhemmin avomaalle. Elleivät ne ole juurtuneet riittävästi ennen kylmän tuloa, ne talvetetaan viileässä paikassa. Juuri ostettujen liljojen sipulisuomut ovat pehmeitä, eikä niistä kannata ottaa pistokkaita. Pistokaslisäykseen ryhdytään vasta, kun sipulit ovat hyvin juurtuneet ja sipulisuomut saaneet täyden nestejännityksen."
Nämä omat pienokaiset olivat ihan "luomulisättyjä" elikäs liljojen juurelta talteen kaiveltuja, eivät tuolleen hienosti kasvatettuja.

5 kommenttia:

 1. Tervehdys melko tuoreelle blogille, jota en ole ennen huomannutkaan - Ilolla puutarhassa oli linkki tänne ja tulin kurkistamaan. Sinulla on oikein ihanat sivut täällä, tulen varmasti toistekin ja laitan linkin omallekin sivulleni, blogilistalta en vielä blogiasi löytänyt...

  VastaaPoista
 2. Hei. Kiitos kehuista ja tervetuloa uudelleen. :
  Kävin sivuillasi kurkkimassa myös ja huomasin että olen kyllä vieraillut siellä ennenkin vaikken ole kommentoinut.

  VastaaPoista
 3. Vautsi! En tiennytkään että värililjaa voi myös lisätä itusilmuista, ja kasvuintokin näkyy olevan taimilla huikea, kun noin kovin kukkii jo nuorena! Pitääpä lähteä katselemaan värililjapussukoita kauppaan " sillä silmällä" luultavasti pudjetoin valkoisiin kun mulla on tuo valkoinen "huone" tulossa..

  VastaaPoista
 4. Heips! Sattumalta osuin tänne ja täällähän on puutarhaihminen :) Ihana värililja kerrassaan :) Kasvihuone on minunkin haaveeni.

  VastaaPoista
 5. No hups vaan kaima, olethan käynyt täällä ennenkin... muistatkos...? Ja mie kyselin silloin meilitse niistä orkideoista...? :)

  VastaaPoista