maanantai 9. tammikuuta 2012

Ei sitten kuitenkaan :)

Miten mie kuvittelinkaan ettei puutarhajuttuja syntyisi? :) 
Eihän tarvita kuin yksi aurinkoinen päivä, tuoreiden yrttien tuoksahdus kaupan vihannesosastolla tai siemenluettelo postilaatikossa, niin taas mennään ja kovaa.

Sitäpaitsi, jos aikoo vaikkapa orvokkeja kasvattaa, niin ne voi laittaa jo tammikuussa.. ja purjot.. ja varmasti muutakin. 
Herneenversoilla alkaa meidän kevätkylvöt ja niitä onkin jo kylvetty ensimmäinen erä pikkuruiseen kasvihuoneeseeni keittiönpöydällä.


Amarylliksistäni viimeinen aloitti muutama päivä sitten kukintansa. Nimensä veroisesti hauskasti hämähäkkimäinen kukinto pitkine heteineen on varsin viehättävä. 
Kaikille näille mun uusille rylliksille kävi kummallinen juttu. Ne nimittäin mädännyttivät juurensa vaikka hoito oli sama kuin Tyynellä (jonka sipulia kasvatin kesän ja kukitin uudelleen) samoin kuin multakin. Kun huomasin sen, oli jo sipulin pintakin alkanut mädäntyä. Mie kiireesti riisuin niiltä päällysvaatteet ja vielä seuraavankin kerroksen ja nipsin kaikki juuret pois, vain jokunen pieni piippana jäi. Ne on siis ihan ilkosillaan kukkineet lasipurkeissa.
Nyt niiden sipulien kuori on pikkuhiljaa alkanyt kuivua. Tästä hurjasta raakkaamisesta huolimatta ei niiden kukinta eikä kasvu näytä häiriintyneen.


Jouluna halpiskaupasta ostamassani korissa oli kolme hyasinttia. Ne ovat matalia, kukkaterttu tosi tiivis ja kukkien väri kuvasta poiketen paljon tummempi. Koska kori ja multa tuoksuivat oudolle (yäks), otin ne siitä pois ja laitoin viinilaseihin. Nyt nämä tekevät toisia kukkiaan ja terttu näkyy olevan aika muhkea toisellakin kertaa. Makuuhuoneen ikkunalla ne saavat valoa ja kunhan on kukkineet, kasvatan niitä hetken ja laitan sitten lepäämään ja odottamaan uudelleen istutusta.


Voiko päivän enää ihanammin alkaa...? Juustoja, keksejä, iso mukillinen kahvia ja siemenluettelot. Nam.
Ensimmäinen luonnos tämän vuoden kasvimaan kylvösuunnitelmasta tehty aamuhämärissä, kello vähän yli kuusi. :))) Se muuttuu varmasti vielä monta kertaa, mutta aloitettu on.


Nyt kutsuu TalvenIhmeMaa lumitöihin. Sauna on kuumenemassa ja yrttituoksupussi löylyveteen hautumassa. Siinä tämän aamupäivän ohjelmani, illaksi sitten töihin.

Nautinnollista maanantaipäivää kaikille blogiini piipahtaneille! :D



14 kommenttia:

  1. Voi sinua ahkeraa puutarhuria.<3
    Komea ryllykkä, mulla unohtui valla laittaa mihinkään purkkiin ennkuin joulun jälkeen tajusin sen laittaa multiin. Nyt on kyllä jo tuloilaan iso nuppu.Kivahan se on että nyt edes kukkii.
    Ihanalta kuulostaa tuo tuoksupussi löylyveteen, mukavaa päivää sulle.
    Miten muuten aiot nuo hyasintit laittaa, kuivatat ja pistät sitten syksyllä puutarhan multiin kasvamaan?

    VastaaPoista
  2. Kiitoisa ryllisjuttu. Minulla tapahtui viime vuonna melkein yhtä outoa ellei oudompaa. Yksi kesän yli puutarhassa viety ryllis teki vain lehteä. Minä siihen sitten suivaannuin ja heitin sen sellaisen kannelliseen ämpäriin, jota pidän pannuhuoneessa juuri kukkien multajuttuja varten. Nyt siellä oli pohjalla vain auringonkukan kuoria, joita olin siivonnut pois lintulaudan ympäriltä. Yhtenä päivänä sitten olin sinne taas jotian heittämässä ja mitä näinkään: Siellä amaryllis tökötti pimeässä lehdet pystyssä ja keskellä oli muhkea nuppu! Äkkiä kukka ruukkuun ja siitä tulikin niin monta kukkavanaa että alta pois.

    Minä tukehdun hyasintteihin, mutta tuota samaa lasijuttua voi soveltaa myös muscareihin. Kerro minulle, mitä on lasin pohjalla: vettäkö?

    VastaaPoista
  3. Tuija, mie niitä kasvatan vähän aikaa, lannoitan jopa jos muistan, jonkin ajan päästä lopetan kastelun ja sitten laitan ne kuivumaan kun ovat kellastuneet. Kun ne on huilineet jonkun viikon, istutan ne uudelleen. Samaan tapaan kuin Amaryllisten kassa mutta nopeutettuna. :)

    VastaaPoista
  4. Leena, ihana "Ihmejuttu". Niitä sattuu silloin tällöin puutarhahommissa. :) Lasin pohjalla ihan pieni tilkkanen vettä vain, sen verran että juuret osuvat veteen, mutta ei sipuli.

    VastaaPoista
  5. Niin se on, se alkaa heti kutkuttamaan tuo multa, kun tammikuun ensimmäinen auringonpaiste muistuttaa keväästä. =) Miekin olen kurkkinut luetteloita, mutta en taida tänä vuonna laittaa multaan kuin niitä siemeniä joita olen viime kesänä kerännyt...

    Mun kesällä puutarhassa kasvattamani amat myöskin jäivät vaille kukkia... Joskus miekin olen laittanut sipulin siivouskaappiin ja kohta siellä kaapissa kasvoi ama kukassa... =))


    Myös jouluksi ostamani valkoiset amat ovat vasta nyt kukassa. =)


    Ihania nuo kaikki siun kukkasesi. =)))

    VastaaPoista
  6. PS: Rakkailla lapsilla (kukilla) on monta nimeä! =) Siulla nää oli rylliksiä ja miulla amoja. ;D

    VastaaPoista
  7. Olet melkoinen velho, moni olisi luovuttanut amaryllisten kanssa. Mutta sinulla on iloinen lopputulos. Minäkin yritän saada hyasintteilleni jatkoaikaa.

    VastaaPoista
  8. Oih, miten ihana hämähäkkiamaryllis ! Ja upeita nuo kuvat hyasinteista : )
    Amarylliksillä on tunnetusti tosi herkkä juuristo. Olisikohan mahdollista, että käyttämässäsi kukkamullassa olisi ollut jotain vikaa... vaikka liian kompostinomaista ja vettäpidättävää... amarylliksille.

    Oletko aiemmin saanut hyasintit uudelleen kukkimaan ? Kuulostaa kyllä ihan uskomattomalta... jopa niin, että sitä on ihan pakko kokeilla nyt itsekin ; )

    VastaaPoista
  9. Onpas hauskan näköinen ryllis!
    Tuommoinen olisikin kiva löytää jostain.
    Siemenluetteloita sen sijaan löytyy jo liikaakin - samoin kaikkia ihania uutuuksia.

    Tytär istuttaa keväällä kaikki hyasintit ja muut sipulit ulos, kukkivat sitten milloin lystäävät.
    Onnistuu kuulemma hyvin niinkin.
    Hänellä on niin valtava piha etten itse ole saanut tolkkua mitä mihinkin aikaan on istutettu.

    Mutta tuon kuorimistempun kokeilen, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  10. Todellakaan ei paljon tarvita, että nukkuva puutarhuri herää talven keskeltä. Siemenluettelo ja auringonpaiste ovat ihan pistämätön yhdistelmä.
    Veikeän näköinen tuo ritarinkukkasi.

    VastaaPoista
  11. Irmastiina, kiitos. :)

    Una, Amaryllikset näyttävät olevan joskus varsin vitsikkäitä kaappikukkijoita. :)

    Cheri, en nyt tiiä siitä velhosta, mutta ihmetellä täytyy sitä kasvuvoimaa mikä sipulin sisään on piiloutunut.

    Sari :) Multaa minäkin epäilen, tosin se Tyyne kasvoi samassa mullassa.Luulen että syy on se että juuret olivat vähän kuivahtaneet, eivätkä jaksaneet toipua enää ollenkaan vaan mätänivät.
    Viime syksynä kukitin edellisen talven Sinttejä jotka olin unohtanut varaston hyllylle heinäkuuhun saakka. Ne laitoin siis suoraan kukinnan jälkeen vain pois ja oman onnensa nojassa kököttivät hyllyllä kunnes ne vahingossa löysin. Kukinta ei ollut kovinkaan runsas, mutta kukkivat kuitenkin.

    Tällä tavalla kun nyt näitä suunnittelen kukittavani, en ole aikaisemmin toiminut. Kiva kokeilla onnistuuko ja jos ei niin ei, sillä niin väliä.

    Mk, samoin minä olen aikaisemmin laittanut ulos mutta ne sieltä häviää vähitellen.

    Kiitos Irene, toivon että saan sen pidettyä hengissä kun on niin söpönen minustakin.

    VastaaPoista
  12. Mitä tekee aito puutarhuri silloin, kun lumi peittää maan ja kesä on vielä kovin kaukana? No vähintään haaveilee kesästä... ja nauttii sisäkukista.
    Tämän blogin takana asustelee ainakin ihan oikea puutarhuri, sydämestään asialle omistautunut. :)
    Hyvää Puutarhavuotta sinulle, Tuija

    VastaaPoista
  13. Kiitos Vuokko, samoin sinulle.

    Mie en edes odota että kevät tulisi pian sillä tää aika on just niin ihanaa kun voi suunnitella ja miettiä ja ideoida kaikenlaista.

    Voi tehdä nimikylttejä ja -tikkuja, säilytyspurkkeja ja siemenpusseja.... kaikkea sellaista mitä ei keväällä ja kesällä ehdi.

    VastaaPoista