maanantai 12. syyskuuta 2011

Auringonkukkien aikaan :)


Kesä alkaa olla lopuillaan ja niin myös puutarhahommat. Tosin paljon on vielä tehtävää ennenkuin voi sanoa kasveilleen "Nukkukaa hyvin, nähdään ensi keväänä".

Eri puolille puutarhaa laittamani auringonkukat kukkivat tietenkin eri aikoihin riippuen siitä, kuinka aurinkoinen paikka on. Talon etupuolella kasvaneet ovat jo kovaa vauhtia kypsyttelemässä siemeniään, kun taas nuo yllä olevat, pohjoisen puolella kasvavat, ovat vasta aloittaneet kukintansa. Siinä ne ilahduttavat ohikulkijoita ja toivottavat kotiin palaavat tervetulleiksi. Nyt kun suurin osa kukista on jo kukkinut, ovat ne aikas ihana näky... vielä on kesää jäljellä. :)


Tänä vuonna olen aikaisin ottanut ulkona olleet pelakuut sisälle. Sateet pilasivat paljon kukkia ja lehtiä, joten ajattelin siirtää ne jo pikkuhiljaa sisälle. Nyt ne ovat kuistilla ja kukkivat vielä ihan täpöillä, joissakin on kukkia enemmän kuin koko kesänä aikaisemmin. Oijoi, kovasti ovat lisääntyneet mokomat, rehellisesti sanottuna tuplaantuneet, kesän aikana. Monta on vielä aika pientäkin, kaikki leikkaamani tai vahingossa katkenneet, olen tökkässyt johonkin purkkiin kun en ole raaskinut poiskaan heittää. Saa nähdä kuinka monta niistä on ensi keväänä hengissä.

Kukkien koti :)
Marjatarhassa kaikki uudet taimet (ja vanhatkin) on kasvaneet ihan mahdottomasti ja omenasato on jälleen valtaisa. Niistä lisää seuraavassa postauksessa... ellei lumi ehdi sataa maahan ennen sitä. :)

11 kommenttia:

 1. Suloisia nuo siun pelakuusi. =)
  Miekin otin sisätiloihin jo pari erilaista. Meille ai mahdu kovin montaa kukkaa sisälle tänne pikkutaloon...

  Auringonkukkasikin kasvavat tosi suloisesti tontin reunamilla, kuin kehystämässä puutarhaasi. =) <3

  VastaaPoista
 2. Hauska näky kun auringonkukat kurkkivat valkoisen aidan takaa! Kuinka myöhään vielä lannoitat pelakuitasi?

  VastaaPoista
 3. Oi, miten kaunista nuo valkoisen puuaidan takana kukkivat auringonkukat! Vau! Ja kyllä pelakuutkin näyttävät upeilta ikkunassa. =D

  VastaaPoista
 4. Vau miten ihana kukkien koti !
  Kuvat on ihan kuin jostain satukirjasta... : )
  Minullakin on pelakuitten määrä vaan kasvanut. En ole vielä edes viitsinyt ajatellakaan, mihin ne talveksi laitan ; )
  Oikein mukavaa viikon jatkoa !

  VastaaPoista
 5. Kyllä on hienot nuo auringonkukat! Miekin olen tykästynyt niihin tänä vuonna kovasti samoin kuin pelakuihin. Joskus ajattelin, että mitään en talveta, mutta nyt ajattelin myös ottaa pelakuut sisäkuistille talvea viettämään.

  VastaaPoista
 6. Auringonkukat jakavat monelle ohikulkijalle iloa päivään. Ihan varmasti ensi vuonna laitan niitä meille kasvamaan. Muutamaan vuoteen niitä ei ole meillä ollutkaan. Ihan tuli ikävä!
  Pelakuita sinulla on monenmoisia ja hyvinvoivia. Ne kukoistavat usein juuri syksyllä kuin muut jo lopettelevat. Pitääkin pelastaa osa sateesta terasille.

  VastaaPoista
 7. Meillä kukkii nyt sellaiset auringonkukat, joiden siemenet ovat tippuneet lintulaudalta:)
  Ja ensi vuonna taidan laittaa niitä lisää vähän ympäri pihaa. Ja ehkä vielä useampaa värisävyäkin:)

  VastaaPoista
 8. Ihana idea kylvää auringonkukkia aidan viereen, taatusti ilahduttavat siinä monia kulkijoita.
  Tämä onkin ollut hyvä syksy kun ei ole ollut hallaöitä, kukkia riittää vielä napsia maljakoihinkin.

  Harmittaa kun istutin pelakuita niin isoihin ulkoruukkuihin ettei niitä jaksa raahata sisälle, eikä ole muka ollut sopivaa poutasäätä istutella niitä pienempiin että saisi sisälle.

  Ja jossain on omenoita?
  Täällä ei missään kovin montaa per puu, taisi olla kukinnan aikaan liian tuulista ja sateista.

  VastaaPoista
 9. Kiitos kaikille kommenteista. :)
  Auringonkukat näköjään ilahduttavat näin kuvinakin.

  Cheri, lannoitan pelakuita maaliskuusta heinäkuulle asti. Olen kylläkin varsin huolimaton hoidon suhteen ja välillä ne on pitkät ajat selvinneet ihan vaan vedellä.

  VastaaPoista
 10. Moron, se on se on se yks maanaantai perjantai kun moikkaa, laitan tähän kun eksyin tänne kurkkaamaan.
  Työkaveri sanoo mun pihaa luomutilaks, sitä se on onkin, joskus ei jaksa ja min en ikinä (:
  vähän on jotain kremppaa ollu joka estää mut ei oikeesti nin pal et ei vois kirsikan metrisiä versoja lyhentää, naapurin mieliks, joka kiva mummo onkin, kestää mua.

  Mut tere taas joksikin aikaan, kunnes taas puutarhan hoito tai auringon kukat/sudenkorennot kiinnostaa, löysivät muuten uuden lajin korentoja suomesta.

  Syksyn odotusta ja silleen.
  Pärjää sen heimos kans (lasten(lasten)jne.).

  tossa sanvah. lukee ingthol, siitä vois vaikka mitä keksiä

  VastaaPoista
 11. Minäkin olen laittanut pelargoniat jo syvemmälle terassin uumeniin, kuitenkin niin, että aurinko paistaa, jos on paistaakseen JUURI tähän kohtaan. en laita niitä kokonaan sisälle vasta kun on pakko.Rofa saa tehdä mulle vielä yhden kukkalaudan makkariin, sen ajattelin pitää vähän viileämpänä, ja yrittää talvettaa siellä verenpisaroita.Kattotaan kuin mun käy.

  VastaaPoista