keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Nuppuja, nuppuja...


Pelargoniat kasvavat jo kohisten ja kasvattelevat suloisia nuppusia kilpaa Kiinanruusun kanssa. Joitakin kukkia on jopa jo auennut. Viime talven kaikki palakuut viettivät siis ikkunoilla ja osa pysyi aivan vehreänä koko talven, osa kävi nukkumaan. Samanlaisilta näyttävät nyt jo melkein kaikki kuitenkin ja vain muutama näivettyi pois.
 
 
Jo monta vuotta sitten joulukukkana meille muuttanut Tulilatva kasvattelee myös reippaasti nuppujaan ja on jo kuukauden verran keikistellyt auenneillakin kukilla. Laitoin sen amppeliin, sillä oksat on jo niin pitkät ettei se tahdo pysyä pystyssä. Roikkumaan päästyään se onkin leväyttänyt oksat hillittömästi joka suuntaa. :D
Kertaalleen olen sen jo "nuorentanut", eli kun oksat alkoivat kaljuuntua juuresta, katkaisin kaikki ja juurrutin mullassa uudelleen. Nyt se näyttää tekevän enemmän kukkia kuin koskaan aikaisemmin.
 
 
Joulukaktukset aloittelevat toista kukintaansa, mutta sen sijaan Pääsiäiskaktukset eivat aio kukkia ollenkaan. Ne vaan kasvattaa uusia lehtiä mahdotonta vauhtia. Hyvä niin. Ehkä ne sitten kukkivat ensi vuonna sitäkin enemmän.
 
 
Laventelit alkavat jo pilkistellä hengen alta. Jospas jo tänään muistaisin hakea pistokkaita juurtumaan. :)
 
 

15 kommenttia:

 1. Tulilatvan nuorentaminen - hyvä tietää. Minun on ollut vaikeaa saada tulilatvaa kukkimaan uudelleen.
  Pelargoniat kasvattavat nyt nuppusiaan. Pohdin, pitäisikö kuitenkin uskaltaa osaa leikellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulilatva tykkää näköjään samanmoisesta hoidosta kuin nuo lehtikaktukset. Sen voi hyvin unohtaa omiin oloihinsa talvella pitkäksikin aikaa ja se selviytyy mainiosti. Olen myös huomannut että saviruukussa se viihtyy hyvin.

   Poista
 2. Minullakin kukkii yksi pelakuu ja on täynnä nuppuja. Muista olen vielä nuput nyppinyt pois, kun eräs puutarhuri sanoi, että kukista tulee tukevampia, kun ensimmäiset nuput ottaa pois. Tiedä sitten, mutta ainakin nyt olen ottanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisen ohjeen olen kuullut minäkin mutta en raaski nuppuja poistaa. Kyllä ne seuraavat kukat ovat jo tukevia ja tummempia väriltään, kun kasvit saavat uudet mullat ja ravinteita. Mun verenpisarakin kukki viime keväänä edellisvuotisista pikkuruisista nupuista aivan hurjan hennoin kukin jo maaliskuussa. :)

   Poista
 3. No sullahan on jo hyvällä mallilla!
  Meillä ei vielä nuppuja näy, mutta onneksi moni pelapuu on hyvässä kasvussa, leikoin niitä ja osan istutin taimista uudelleen.
  Ihana auringonpaiste, hyvää kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä on mallilla juu, kun itse valitsivat aikataulunsa tänä keväänä. Ikkunoilla talvettamisessa on se hyvä puoli että pelapuut heräilevät omaan tahtiinsa. :)

   Poista
 4. Olen luullut ettei tulilatvaa saisi enää kukkimaan - mukava tietää että olin väärässä ! Mullakin yksi nuppu näkyvissä pelakuissa, ja muistin myös tuon että voisi nypätä vielä pois - mutta oikeesti, ei millään raaski :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sen tosiaan saa kukkimaan uudelleen. Sitä vaan ei saa kovasti "hoitaa", lepo talvella on sille tarpeen. Ja siirtäminen oikeeseen multaan tietenkin. Siinä kaupan turpeessa ne eivät pikään elä.

   Poista
 5. Kiinnostavaa, otat laventelista pistokkaita? Ymmärsinkö oikein, laventelit ovat talvehtineet hangen alla ja otat niistä pistokkaita??? Olisi kiva tietää asiasta enemmän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsit oikein. Kylvin jo monta vuotta sitten ensimmäiset Laventelit ja olen niitä pikkuhiljaa nyt lisäillyt kun ovat tänne kotiutuneet ja karaistuneet. Keväällä 2011 otin ekat pistokkaat ja ne onnistuivat sata prosenttisesti. Helppoa se on. Eli aivan kuin mikä pistokas tahansa, tökätään oksanpätkä kevyeeseen multaan, kastellaan ja pidetään kosteana... siitä ne lähtee. :)

   Poista
 6. Uskomatonta, että olet saanut tulilatvan uudestaan kukitettua. Olet taitava. Todella kauniin värinen joulukaktus.
  Minäkin sain neljä pelargonia talvetettua kymmenasteisessa autotallissa ja nyt kaksi on aloittanut kukintansa, kun pääsivät olkkarin ikkunan eteen saamaan aurinkokylpyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole taitavuudesta tässä kysymys vaan sinnikkäästä kukasta joka päätti kasvaa ja kukkia hoidostani huolimatta. :)
   Joulukaktuksia mulla on useampaakin väriä ja pari pääsiäskaktusta. Kiitollisia kukkia nekin.

   Poista
 7. Kiinnosti myös tuo laventeliosio, jääkaappiin kylvämäni siemenet eivät nyt sitten taida olla enää hengissä kun neljäs viikko jo menossa eikä itämistä näy eikä kuulu. Olohuoneessa on ihan Sisäkasvina viihtynyt ja nyt hurjaan kasvuun lähtenyt laventelipuska, taidan koittaa siitä jakaa jokusen oksan! Kiitos vinkistä ja komeat pelargonit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sun kylvökset jääkaapissa edelleenkin? Jos on niin ota ne lämpimään. :) Viime keväänä kylvin laatikkoon kuistille kun en tiennyt että pitää kylmäkäsitellä ja ne iti oikein hyvin. Samoin kaikki ulos kylvämäni. Näissä puutarhahommissa joskus epäonnistuu vaikka tekisi kuinka ohjeiden mukaan, ja joskus taas onnistuu vaikka tekisi ihan "väärin".

   Poista
  2. Epä kyllä hoksannut ottaa niitä ulkoilemaan sieltä, ehkäpä ne on olleet siellä jo liikaa :) ohjeessa vaan oli että kunnes itävät. Kiitos pistokasvinkistä!

   Poista