lauantai 21. maaliskuuta 2009

Kyllä se kevät alkoi kuitenkin jo toissapäivänä :)

Ihana kevätaurinko paistaa täpöillä tänään. Eilen vähän maltillisemmin, mutta aloitteli jo kuitenkin ja ilma ihan tuoksuu keväälle.

Laskurissa luki tänään että kevät päättyy 91 päivän päästä... se kuullosti jotenkin surulliselta enkä halunnut laskea aikaa juhannukseen niin että jokin päättyisi. Siispä vaihdoin iloisemman laskurin.




Tämä postaus jää nyt näin lyhyeksi sillä olen aikas kipeä, ollut kohta kaksi viikkoa. Jatkan kun olo vähän paranee tästä. :)




Ja keiju on tietenkin iki-ihanan Mary Barkerin kynästä lähtöisin... :)

tiistai 17. maaliskuuta 2009

Ou nou, kevään pitäisi alkaa kolmen päivän päästä!



Yöllä oli satanut ainakin viisi senttiä lisää lunta. Puutarha on kuin pumpuliin peitetty eikä keväästä ole tietoakaan. Paitsi ehkä sen verran että pakkasmittari näyttää plussa lukemia. Voi olla että en ihan "aikataulussa" pääse orvokkeja portaiden ruukkuihin istuttamaan mutta kuistille puen kevään joka tapauksessa... orvokkiverhot odottavat vain silitystä, kaiken muun olen suunnitellut valmiiksi kevätkoristeita myöten.

Puolisoni, paras ystäväni <3 haki eilen kaupasta hyllytarpeita, joista aikoo loihtia minulle taimikasvatusjutskan valoineen kaikkineen. Kuvaa laitan sitä mukaa kun jutut edistyvät. :)

maanantai 16. maaliskuuta 2009

Kevätkylvöt aloitettu


Nyt olen kylvänyt nämä..


.. ja nämä....


.... näitä kolmea eri lajiketta..

... ja tätä ihanaa heinähattaraa. Siemenet olivat mikroskooppisen pieniä ja niitä oli enkä kaksikymmentä. Voi hyvänen aika, mikähän niiden kilohinnaksi mahtaisi tulla?
Kuvat lainattu täältä tilatusta kuvastosta.

perjantai 13. maaliskuuta 2009

torstai 12. maaliskuuta 2009

Pelargonia postaus :)

Ihan aluksi minulla oli Pelargoneja vain muutama. En ollut niihin erityisesti mitenkään mieltynyt ja pidinkin niiden tuoksua jopa pahana.
Mieli muuttui kuitenkin kun sain tämän kodin mukana kaksi kaunista kuistia. Tai ei ne silloin kauniita olleet kun muutettiin, voi kauhea missä kunnossa etenkin toinen niistä olikaan. Kollaasissa on kaksi kuvaa siltä kesältä ja ensimmäisistä Pelakuistani täällä.





Kesällä 2007 sain arvosteltavakseni kirjan Ihanat pelargonit. Sen luettuani olin koukussa.
Ensimmäisenä kesänä täällä minulla oli niitä muistaakseni neljä, nyt niitä on 14.




Ainoastaan talvetustilan vähyys hillitsee tätä(kin) hullutustani. Kaikki kukkani ovat yhtä lukuunottamatta pysyneet hengissä ja on ihana seurata niiden kasvua vuosi vuodelta kauniimmiksi. Nyt jo tunnistan ne kaikki lehdettöminäkin sillä jokaisella on oma kasvutapansa. Kaikkien lajikkeista minulla ei ole varmaa tietoa, eikä sillä ole oikeastaan juuri väliäkään.
Osan olen saanut pistokkaina, osan kasvattanut ostopistokkaista ja loput on kesätoreilta hankittuja, muka yksivuotisia... myyjä nimittäin sanoi ettei niitä voi talvettaa kun ovat yksivuotista lajiketta. Heh, en viitsinyt korjata asiaa.

Haaveissani odottelen toisen kuistin remontoimista viherhuoneeksi. Suunnitelmat siitä on jo tehtynä, osa materiaaleistakin jo hankittuna (ja tietenkin ne tärkeimmät eli verhot, matot ja tapetithan mie olen ostanut sinne jo pari vuotta sitten).
Sitten mahtuvat Pelargoniat, Enkelinpasuunat, Keijunmekot ja kaikki muutkin viettämään talvilomaa ihanasti omassa huoneessaan. :)
Piirroskuva täältä .


maanantai 9. maaliskuuta 2009

Koska kevät alkaa? osa 2.

Jos olisin ottanut kuvan tänään, olisi näkymä samankaltainen kuin alla olevassa kuvassa. Alimmainen kuva otettu siis neljä päivää aikaisemmin ja sitten lunta tuiskasi oikein urakalla. Erilaisia nämä keväät ovat kun vertaa kollaasin kevätkuviin jotka on otettu vuotta aikaisemmin, lähes samoina päivinä.



Maaliskuun 28. 2008



Maaliskuun 24. 2008

sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Näitä miehii mie fanitan * I love these guys :)



Pierre-Joseph Redoute, 10. heinäk. 1759 - 20. kesäk. 1840, oli belgialainen taidemaalari, joka tunnetaan parhaiten hänen kukkamaalauksistaan, etenkin ruusuista ja liljoista. Oli miten oli, maailmalle hän lähti varhain, jo 13-vuotiaana ja elätti itsensä maalaamalla ja tekemällä sisustussuunnitelmia. Jostain luin huonolla englanninkielen taidollani että hänen isänsä olisi ollut taidemaalari myös, mutta siitä en ole aivan varma. Suomeksi en onnistunut löytämään tietoa hänestä mistään.

Kuningatar Marie Antoinette oli myöhemmin hänen suojelijansa ja Pierre-Joseph ikuisti hänen ruusutarhansa kasvatteja. Napoleonin vaimo Josephine kasvatti ruusuja hänkin ja Pierre pääsi maalaamaan niitäkin. Napoleon ei siitä pitänyt ja olisi mieluummin nähnyt hänen ikuistavan näkymiä taisteluista. Lieneekö sillä asiaan vaikutusta että Josephine oli tiettävästi vähän huikentelevainen ja komea taiteilija nurkissa pyörimässä ei ehkä tuntunut hyvältä ajatukselta.

Vaikka ei kasvitieteilijä olisi ollutkaan, teki hän valtaisan työn kasvitieteellisestikin ajatellen maalatessaan äärimmäisen tarkkoja kuvia ruusuista ja muista kasveista kaikkine yksityiskohtineen.


Toinen ihailemani mies, jonka elämäntyö kasvit olivat ja jonka työhön koko kasvien luokittelu tänä päivänäkin pohjautuu, on Carl von Linné. Hänestä netistä löytyy tietoa paljon. Seuraavan tekstin olen lyhennellyt
tältä sivulta.

Carolus Linnaeus, aateloinnin myötä vuodesta 1762 Carl von Linné, syntyi toukokuun 23. päivänä 1707 Ruotsissa. Carolus kasvoi vaatimattomassa pappisperheessä Smoolannissa. Hänen isänsä harrasti puutarhanhoitoa, ja näyttää siltä, että pojan kiinnostus kasveihin syntyi jo varhain.
Alkeisopetuksesta huolehti kotiopettaja, ja sitten seurasivat vuodet Växjön koulussa, jossa nuori Linnaeus ei mitenkään kunnostautunut. Isä ja varsinkin äiti olisivat halunneet hänen lukevan papiksi. Caroluksessa itsessään oli kuitenkin kypsynyt päätös pyrkiä lääkärin uralle, ennen kaikkea siksi, että kasvioppi kuului jokaisen lääkärin opintoihin.
Linné kehitti eliöiden systemaattisen luokittelu- ja nimeämisjärjestelmän. Hänen luokitteluperusteensa ovat sittemmin vanhentuneet, mutta hänen tapansa antaa kullekin lajille kaksiosainen tieteellinen nimi on jäänyt pysyvään käyttöön. Harva 1700-luvun tutkija koko Euroopassa on vaikuttanut yhtä perustavasti paitsi oman kautensa myös meidän aikamme luonnontutkimukseen.
Kaikista ruotsalaisista Linné lienee edelleen maailmalla tunnetuin, joitakin hallitsijoita ehkä lukuun ottamatta, ja hänen muotokuvansa on edelleen Ruotsin sadan kruunun setelissä.
Suomessakin Linnén muisto on elänyt pitkään. Vielä 1950-luvulla hänen kasvijärjestelmäänsä opetettiin innokkaasti täkäläisissä kouluissa, vaikka se tiedettiin luokitteluperusteiltaan jo aikansa eläneeksi.

lauantai 7. maaliskuuta 2009

Koska kevät alkaa?

Nämä kuvat on otettu 2007 keväällä, tarkemmin sanoen 20pv maaliskuuta.
Ajattelin että olisi kiva leikkiä *ennustajaeukkoa* kun sattui sopivasti tuo kevätlaskurikin laskemaan kevään alkamispäiväksi juuri samaisen päivämäärän.
Noin kaksi viikkoa siis... huoks... kamala että juuri tänään on ollut kova ikävä kevättä kun tintit ja muut hippiäiset on laulaneet ihan täpöillä kevätlaulujaan.



Nuuh... tunnetteko sammaleen kostean tuoksun, mustaviinimarjojen silmujen ja versojen, merenrannan kaislikon... auringon tuoksun?

torstai 5. maaliskuuta 2009

Vaaleanpunaiset * Pink


Vaaleanpunaisia löytyy puutarhastani paljon muitakin kuin kuvassa, mutta tällä kertaa valitsin tähän muutamia kauneimpia.

Luonnonperennoista esittelen Puna-ailakin. Sitä siirsin pienen tupsaan ensimmäisenä kesänä ja nyt niitä pilkistelee siellä täällä. Kivasti se on levinnyt itsekseen ja on yhdessä lemmikkikarkulaisten kanssa varsin viehkeä.

















Yllä oleva kuva lainattu täältä .
Kukkapenkissä kasvaessaan Ailakki on uhkea ja runsas kuin vedestä noussut Afrodite. :)





sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Kotimatka * Way to Home



Jaskan kaunis harmaa kollaasi innosti etsimään harmaita kuvia omista kansioistani. Vaikka harmaasta pidän, jopa harmaista päivistä, en ole harmaata juurikaan kuvannut.
Marraskuussa sattui kamera olemaan mukana kauppareissulla ja siitä nuo kuvat.
Kaksi kuvista, keskimmäinen ja vasemmassa yläreunassa oleva, ovat eri päivänä kuvattuja. Kulmakuvasta vähensin väriä.

Kun aloin näitä värikollaaseja tehdä pitkän hiljaisen blogittelukauden jälkeen, oli kiva huomata että toisetkin olivat niitä tehneet. Omani ovat kukkalistoja siinä samalla, siihen tarkoitukseen niitä aloin tehdä sillä pelkät luettelot ilman kuvia, ovat mielestäni vähän tylsiä.
Poikkeuksena nyt siis tämä Harmaa, jonka nimi on *Kotimatka*.