sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Thyme vulgarisKauppareissulla perjantaina yllätyin iloisesti, kun vihannesosastolta löytyikin kunnollinen Timjamiruukku. Ei siis sellainen pieni munakupin kokoinen, vaan varmaankin lähes litran ruukussa kasvava pikku pensas. Muitakin ihanuuksia olisi ollut vaan kun Mies oli mukana, niin kaikkia en voinut/saanut kotiin sieltä kantaa. :(

Timjamista wikipedia kertoo näin:

Timjami eli tarha-ajuruoho (Thymus vulgaris) on huulikukkaiskasveihin (Lamiaceae) kuuluva, keskiajalta lähtien yrttinä ja lääkkeenä tunnettu ja käytetty puolipensas. Timjami kasvaa villinä Välimeren ympäristössä. Suomessa se on avomaanviljelyssä yleensä yksivuotinen. Kasvin latinankielinen suvun nimi thymus viittaa rohkeuteen ja voimaan. Myös tuoksuvaa uhria tarkoittava kreikan sana thymon liitetään joskus kasviin.


Ruoanlaittoon timjami sopii erinomaisesti, sillä sen maku ei juurikaan häviä kuumennettaessa. Timjami sopii kaikkiin ruokiin ja erityisesti viinipohjaisiin patoihin ja kastikkeisiin. Sitä voi käyttää myös yrttiteessä ja esimerkiksi juuston marinoinnissa. Timjamin pienet kukat sopivat salaatteihin ja ruuan koristeluun.
Timjami sisältää runsaasti haihtuvia öljyjä ja aromeja, joista pääainesosana on tymoli (50-60%). Desinfioivana ja limaa irrottavana rohdoskasvina timjamia käytetään kurkunpään ja hengitystieoireiden hoidossa, mutta myös ruoansulatusvaivojen sekä haavojen ja tulehdusten hoidossa. Lisäksi sitä käytetään aromiaineena yrttilikööreissä ja hajusteena monissa kosmetiikkatuotteissa.


Monen monta kertaa olen sitä viikonlopun aikana käynyt sormeilemassa ja nuuhkimassa. Niin, nipsin minä siitä myös kastikkeeseen tuoksua ja makua. Se on ihana. Ryytimaallakin kasvaa samanmoinen, jo pieneksi mättääksi levinnyt tuoksukka. Silloin tällöin sielläkin olen käynyt kesän tuoksuja nuuhkimassa, tänä talvena kun se ei ole juurikaan lumen alla ollut.

1 kommentti:

  1. Thank for writing at my blog. I don´t understand anything at your blog, but I can see that the photos are lovely. Have a great day!

    VastaaPoista