Yksi rakkaimmista on Siankärsämö, Achillea millefolium.
Ensimmäisenä kesänä istutin ihan tontin reunalla pienen jalostetun, tummanpunaisen taimen (Punakärsämö 'Cerise Queen'). Seuraavana kesänä kukki piiiiitkän matkan päässä monen sävyisiä vaaleanpunaisia ja nyt myös ihan tummanpunaisia kukkia.
Olen niitä suojellut nurmenleikkaajalta ja kun jokunen vuosi sitten perustin kuivaan kulmaan perennapenkin (juuri siihen mihin ensimmäiset vaaleanpunaiset ilmestyivät) on ne lisääntyneet aika mukavasti. Pitkin pihan kuivaa reunaa putkahtelee nyt kaiken sävyisiä kärsämöitä ja mie tykkään niistä kovasti. Olen ollut aikeissa hankkia myös Kultakärsämön, Achillea filipendulina, toiveena että ne risteytyisiät näiden jo olemassa olevien kaunokaisten kanssa. Tuloksena eri sävyisiä oransseja ja persikoita... ehkä. :)
Siankärsämö kuivuu kauniiksi kun sen poimii juuri auenneena ja esim. kransseihin se taipuu hyvin ja kestääkin aika kauan hyvänä. Se on hyvin monikäyttöinen muutenkin.
Tässä Wikipediasta kopioitua (ja vähän muualtakin) muokattua tekstiä. Tarkkaa alkuperäistä lähdettä en osaa sanoa, sillä olen noukkinut tietoja sieltä täältä.
Muinaistulokkaat ovat kasveja, jotka ovat kulkeutuneet maahan ennen 1600-luvun alkupuolta ihmisen toiminnan myötävaikutuksella, kuten merenkulun tai kaupan vuoksi.
Siankärsämö on hyvin vanha rohdos- ja maustekasvi, jota on käytetty erityisesti haavojen hoitoon. Keski-Euroopassa sen kukista ja lehdistä on tehty alkoholiuutosta eli siankärsämöviinaa, jota on käytetty sekä sisäisesti että ulkoisesti. Nuoria lehtiä on käytetty salaateissa mausteena. Siankärsämön käytöllä on laukaistu kouristuksia, ehkäisty tulehduksia ja lisätty ruokahalua. Siankärsämö kuuluu edelleen kauppayrtteihin. Kasvi sisältää mm. haihtuvia öljyjä kamatsuleeni ja karvasainetta nimeltä akilleiini.
Siankärsämöä on käytetty ennen humalaa mausteena oluen panemisessa. Yrttiseosta, jossa siankärsämöä saatettiin käyttää, kutsuttiin nimellä gruit ja sillä maustettuja oluita kutsutaan nykyään nimellä gruit ale.
Siankärsämön ominaisuuksia ja niillä hoidettavia vaivoja:
- laukaisee sileiden lihasten kouristuksia: kuukautiskivut, vaihdevuodet
- lisää sapen ja mahanesteen eritystä ja suolen toimintaa: ruokahaluttomuus, ruoansulatusvaivat, ummetus, ilmavaivat
- alentaa verenpainetta ja verensokeria
- lisää virtsan ja hieneritystä: virtsatievaivat, eturauhasvaivat
- vahvistaa immuunipuolustusta ja alentaa kuumetta: flunssa
- antibioottinen, antibakteerinen: tulehdukset, hiivasieni, ientulehdus
- estää verenvuotoa ja lievittää kipua ja ärsytystä: ihottumat, haavat, hiertymät, akne, palohaavat, migreeni, päänsärky
- elvyttää laskimo- ja ääreisverenkiertoa: suonikohjut, peräpukamat, kylmät kädet ja jalat
Siankärsämö parantaa haavat
Carl von Linné (Linnaeus) antoi sille tieteellisen nimen Homeroksen haavoittumattoman sankarin Achilleen mukaan. Siankärsämö onkin ollut sotilaiden ystävä jo vuosituhansia, sillä kasvi tunnetaan haavoja parantavasta ja verenvuotoa ehkäisevästä kyvystään.
Rooman keisari Neron armeijan lääkärinä toiminut Dioskorides määräsi jokaisen legioonalaisen kantamaan siankärsämöä mukanaan haavoittumisen varalta.
Myös meillä siankärsämö saa rehottaa. Toin jostakin luonnonvaraisen vaaleanpunaisen alun, ja vaaleanpunaisia onkin ilmestynyt sinne tänne. Olen jostain lukenut että se karkottaa ruusun tuholaisia, joten sitä kasvaa myös ruusupensaiden ympärillä. Minustakin se on kaunis, oli värimuunnos mikä tahansa. Mukava kuulla että muutkin harrastavat rikkaruohoja, tai siis luonnonvaraisia kasveja.
VastaaPoistaKovin vaikuttaa hyödylliseltä kasvilta. Nykyaikana tosin harvat enää käyttävät noita vanhoja konsteja. Siankärsämöjä kasvaa minulla keskellä sisääntulopihaa. Yritän muuntaa sitä nimittäin niityksi. Vaaleanpunaista minulla ei vielä ole. Valkeatkin ovat kauniita.
VastaaPoistaHyödyllinen tietopläjäys!Mullakin on tuo Cerise Queen,siinä on tosi kaunis sävy.Ja niitä normivalkoisia putkahtelee esim joidenkin ruusupensaiden alle,ilmeisesti viihtyvät yhdessä ja jos niistä on vielä ruusuille hyötyäkin,hyvä niin.Aurinkoista heinäkuuta:)
VastaaPoistaOlipas kiintoisa juttu, taidanpa ruveta säästelemään johonkin kohtaan näitä ;)
VastaaPoistaOnpas kauniita sävyjä kärsämöissäsi!
VastaaPoistaSehän onkin varsinainen ihmekasvi, täytyykin siirtää kokeeksi ruusupenkkiin.
Yhteen vaaleanpunaiseen ovat kaikki tuholaiset tykästyneet, tummat ja valkeat saavat olla rauhassa.
HÖH..mullakin on tuota ja arvaa kuka myös osti ensin tummanpunaisen kärsämön ja nyt niitä on paria eri väriä..ei se mun mielestä ole rikkaruoho...eihän?
VastaaPoistaJuuri eilen huomasin ihan peruskärsämön kukkapenkissä ja annoin sen olla. Kuvailemasi kuulostavat niin mukaville, että taidanpa hommata itsellenikin punaista. Hauskinta on juuri nuo kaikki yllätykset ja sekoitukset - niitä minäkin haluan. Kiitos vinkistä :)
VastaaPoistaVoi miten ihanan värisiä!
VastaaPoistaMinäkin tapaan tehdä noista valkoisista luonnossa kasvavista kransseja, mutta nyt taisi kauppalistani kasvaa punasävyisellä yksilöllä:)
niittykasveiksi kutsun....
VastaaPoistaMinä kylvin viime keväänä tuota samaa punaista kärsämöä. Ja sitä on nyt paljon. Minulla niissä on ollut aivan kauheasti kirvoja, varsinkin mustia kirvoja, mutta eipä näkynyt kirvoja sitten ainakaan lumipalloheidessä eikä suviruusussa. Sitten huomasin kuinka leppäkertun toukat herkuttelivat kärsämöiden kirvoilla. Punakärsämöitä ne kirvat eivät kyllä näyttäneet haittaavan. Siementaimia vaan ei ole vielä näkynyt.
VastaaPoista