maanantai 20. kesäkuuta 2011

Helmiorapihlaja


Vähän vielä tuosta Helmiorapihlajasta kun siitä monet on tykänneet.
Kopioin tähän tekstin Kekkilän kasvikirjastosta

Helmiorapihlaja
Crataegus × mordenensis ’Toba’

Kaunismuotoiseksi pikkupuuksi kasvava helmiorapihlaja menestyy suotuisilla paikoilla Keski-Suomessa saakka. Se muistuttaa ruusuorapihlajaa, mutta on sitä kestävämpi. Lehdet ovat liuskaiset ja kiiltävän vihreät. Kukkii runsaasti kesäkuussa kerrannaisin hennon vaaleanpunaisin kukin. Kukat ovat aluksi valkoisia, mutta punertuvat vähitellen. Kukkanuput ovat valkoiset ja helmimäisen pyöreät. Syksyllä koristeelliset punaiset luumarjat. Aurinkoisella paikalla lehdissä kaunis syysväri.

Kasvityyppi: Koristepuut
Korkeus (cm): 300-400
Vyöhyke: I, II, III
Kukinta: Kesäkuu
Maatyyppi: Keskiravinteinen, hiekkamaa, kalkkiperäinen, tuore

  

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla kukat olivat puhtaan valkeat
Meidän puutarha sijaitsee II vyöhykkeellä. Kahdesta talvesta pikkuinen puu on selvinnyt hyvin. Ensimmäisenä talvena, keväällä lumen muuttuessa painavaksi, sulava lumi taittoi monta alaoksaa poikki kun en ymmärtänyt niitä kaivaa esiin. (siinä kohtaa oli tuulen kasaksi puhaltamaa lunta reilusti yli metri.) Toisena talvena pupu nappasi jälleen pari alaoksaa poikki. Mutta ei hätää, rungosta on tulossa paljon uusia oksia ja alaoksat joka tapauksessa karsitaan pois perennoita varjostamasta. 
Nämä kuvattu muutama päivä sitten

Tänään on kukat vielä vähän punaisempia :)
Paikka jossa se kasvaa on hiekkaista ja jopa paahteista. Kekkilän mukaan maa pitäisi olla tuoretta, meillä se ei ole, mutta ainakaan vielä se ei näy kärsivän. Tosin kukkamaassa kasvaessaan se saa silloin tällöin kasteluvettä sekin. Juurelta lähtee paljon vesoja ja ne täytyy poistaa että kasvi säilyy puumaisena eikä muutu puskaksi. Juurelta nousevat versot tulevat jalostuksen alta, eli ovat tod. näk.tavallista orapihlajaa. :)

 




7 kommenttia:

  1. Olen ihastellut jo kauan ruusuorapihlajaa ja nyt vielä tuo helmiorapihlajakin...
    Ihan olen kateellinen, kun minä en saa pihalleni tuollaista kaunotarta! Asun nimittäin nelosen ja viitosen rajoilla, enkä ole viitsinyt edes yrittää... Vaikka äidilläni oli vuosien kuluessa kaikenlaista yritystä, usean vuoden ajan kotona kukki valtavat persian keltaruusut ja tuoksuköynnöskuusamat, näillä leveysasteilla!
    Mukavaa juhannusviikkoa ja tuoksutellaan puutarhoissamme!

    VastaaPoista
  2. Ihastuttava pikkupuu!
    Hauskaa, että kukat ovat ensin puhtaan valkeat ja muuttuvat sitten vaaleanpunaisiksi. Todella kaunis!

    VastaaPoista
  3. Ihana!
    Nyt harmittaa pikkuisen että asutaan V-vyöhykkeellä.

    VastaaPoista
  4. Minäkin haluaisin...
    Täytyy kysyä puutarhalla.
    kiitos vihjeestä!!

    VastaaPoista
  5. Asumme VI-vyöhykkeellä Kemissä lähellä V-vyöhykettä ja uskokaa tai älkää, ruusuorapihlaja talvehti viime talven pihallamme ja kukkii nyt kauniisti.Puu oli melko kookas sen viime kesänä ostettuamme.Liekö se syynä talvehtimiseen.? Toivottavasti saamme nauttia sen kauneudesta ensi kesänäkin.

    VastaaPoista
  6. Asumme VI-vyöhykkeellä Kemissä lähellä V-vyöhykettä ja uskokaa tai älkää, ruusuorapihlaja talvehti viime talven pihallamme ja kukkii nyt kauniisti.Puu oli melko kookas sen viime kesänä ostettuamme.Liekö se syynä talvehtimiseen.? Toivottavasti saamme nauttia sen kauneudesta ensi kesänäkin.

    VastaaPoista
  7. Kiva kuulla. Kannattaa kokeilla vaikka onnistuminen olisikin vähän epävarmaa. Suotuisassa paikassa hyvinkin onnistuu. :)

    VastaaPoista